söndag 12 december 2010

Jämtlands Julöl 6.5%

Detta är en klassiker som när den var ny inom julölssortimentet för en 10 år sedan (eller när det nu var) fullständigt krossade allt motstånd. Nu när julölsnischen har exploderat i antal sorter så är det intressant att se hur denna öl klarar sig.

Färgen är läckert rödbrun och skummet är relativt återhållsamt. Doften är fin av humleblommiga toner blandat på ett bra sätt med knäckig nötig malt. Jag kände dofterna på en meters avstånd så den är ganska kraftfull i doft. Smakmässigt bjuds vi på ett finfint mjuk kolafudgigt, lite nötigt och knäckigt öl. Det ligger en lite örtig humle ovanpå malten och flyter. Beskan lyckas balansera malten på ett lyckat sätt. Knäckigt, brödig avslut med beska som drar upp längs tungsidorna, lång eftersmak.

Detta är fortfarande en riktigt bra produkt och jag tycker att den står sig bra mot många av kvalitetsölen. Den har ju tappat sin position som ensam i toppen. Fortfarande en höjdaröl! De billigare julölen blir som vanligt utklassade av Jämtlands Julöl. Passar utmärkt till både julmat eller som en härlig julnjutning.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar