måndag 30 november 2009

Nostradamus 9%

Nostradamus är en Belgisk Ale som har fått sekundärjäsa på flaskan. Ölen är rödbrun men drar mest åt det röda hållet. Ölen bildar ett tjockt skum, kanske tack vare den höga kolsyran som har bildats vid jäsningen. Av naturliga orsaker är ölen lätt grumlig.

I doft känner jag mörka maltiga söta toner, kola, mandel, farin?, mörk sirap. Märkligt nog känner jag ingen doft av alkohol. Oh, en häftig första munkänsla. Stor maltig sötma, vinösa smaker, russin, mörk sirap (sirapslimpa?) och vörtbröd. Alkoholen känns inte i munkänslan utan ger sig till känna med ett lätt sting och en mycket värmande känsla i bröst och svalg. Eftersmaken är varaktig, söt och maltig.

Det här är en riktig winter ale som jag vill ha den. Precis en sådan här ale vill jag sitta och långsamt njuta av och kontemplera över framför den värmande brasan dagarna innan, eller efter, julafton. Den här ölen handlar om malt, sötma och alkohol. Mycket av allt. Ta fram den ur kylskåpet en kvart innan du börjar dricka den. Detta är en klockren njutningsöl så passa på och köp medan den finns i lager.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar