fredag 27 november 2009

Zeitgeist Organic Black Lager 4.9%

Underbart namn, Tidsanda! Svart som kaffe med ett kraftigt cappucinofärgat skum. Inte så kraftig i doft som man först tror när man ser färgen. När man väl får kontat med dofterna känner jag in kaffe, mörka maltbaser, toner av charkuteri, rökt skinka och toner av choklad. Känslan i munnen signalerar "lager", den är relativt tunn och känns lättflytande. I smaken finns brända, nötiga malttoner och en hög beska. I eftersmaken ligger malten kvar läääänge men den höga efterbeskan lyckas hålla i sig ännu längre.

Ett roligt inslag med en fulsnygg flaska. Det finns inte så många svarta lager i omlopp på systemet. Ölen hade finna kaffetoner i doften men kändes sedan lite snopet tunn i smak. Sammantaget är intrycket gott och dessutom handlar det ju om ett ekologiskt framtaget öl som passar bra för den miljömedvetna konsumenten. Svart lager är dock inte öl som alla gillar så en varning utfärdas till oerfarna öldrickare.

4 kommentarer:

  1. Nej, men vad trevligt! En efterträdare till black october. Men zeitgeist är mindre viskös kanske? Ska se om jag gömt undan någon black october nånstans... i vilket fall är det dags för en tur till "det riktiga" systembolaget imorgon. För det är väl där nånstans du kommit över den?

    SvaraRadera
  2. Black October var ju bara tillfällig, som jag förstår är Zeitgeist ny i det mer bestående sortimentet. Jag tror att de har liknande viskositet, Black October var ju också lite tunn och lätt i sin kropp i förhållande till doften. Det är den där lagerrelaterade (?) tunnheten som man inte känner av i en nattsvart stout t.ex. (undantaget när man ställer en Guiness mot Blackwych)

    SvaraRadera
  3. Kanske är det som du säger, att lager sällan har påtaglig viskositet och inte heller dessa två Schwarzbier, om man får kalla dem det. Mitt intryck av Zeitgeist var att doften och smaken var mindre intensiv, mer kortvarig och, som sagt, lite tunn, jämfört med Black october. Men jag kan bedra mig när det gäller smaken som ju är mjuk hos båda. Snart är det dags för en jämförelse - fann tre flaskor Black october långt bak i skafferiet - Jawohl! Och för att undvika missförstånd: visst var Zeitgeist riktigt god, och efterlängtad (in memory of Purkmeister). Men kö IN till systemet och att någon drulle där inne nästan tappar sina öl i barnvagnen. Mein Gott, das ist ja wahnsinn! Hol mir ein bier...

    SvaraRadera
  4. Hur många Black October köpte du?

    SvaraRadera