torsdag 10 december 2009

Liten julölsprovning

Ölprovarna höll en liten julölsprovning Lördag den 21/11. .Vi beslutade oss för att prova fyra svenska julöl, två stycken lager och två stycken ale. Provningen gjordes som en halvblind provning. Vi visste vilka de fyra ölen i testen var men inte i vilken ordning de provades. Här följer en kort redogörelse.


Grebbestad Julöl 5.2%
Från Grebbestad Bryggeri är mörkt mörkt röd och har en doft som inte är så intensiv men där finns märk sirap, rostade toner och mörka maltvörtiga toner. Ölet är ett balanserat, maltigt öl med relativt låg sötma och en relativt hög beska. Ölet är fylligt med stor kropp. Malten är något bränd och har rostade och nötiga toner. Ett öl utan svagheter eller hårda kanter och vi tror att detta trevliga öl fungerar utmärkt på julbordet.

Mysingen Midvinterbrygd 6.0%
Mysingen från Nynäshamn Ångbryggeri är ett mycket mörkt brunrött öl med cappucinofärgat skum. Detta är en ale som har tydliga syrliga toner i doft med humleblomster och kryddighet. Där bakom kikar kaffe och choklad fram. Kroppen är stor och maltig med toner av rostad malt och rågbröd, antydan till sötma och sirapssmak. Medelfylligt. Det är ett bra öl som är mjuk, rund och märkt maltig. Trevlig och god men dofterna känns kraftigare än vad smaken gör gällande.
Helhetsintrycket är dock gott.

Wisby Julbrygd 6.0%
Wisby från Gotlands Bryggeri (Spendrups) är ett mörkrött öl med ett mycket varaktigt kraftigt skum. Dofterna är intensiva och fruktiga med inslag av ananas och tropisk nektar. Där bakom finns även lätta maltiga toner. Smaken ar en relativt kraftig beska med en fyllig kropp. En hel del humlearomatiska hartstoner passerar förbi men bakom dem döljer sig en något rostad och nötig malt. En mycket bra öl med underbart estriga dofter. Hög fin beska på en maltig bas ger en stor smak som passar ypperligt på julbordet. Något av min personliga favorit bland de fyra provade ölen.

Jämtlands Julöl 6.5%
Från Jämtlands Bryggeri är mörkt rödbrun i färg. Doften r mjuk, djup, maltig, lätt rostad och sirapslik. Där finns en bra balans mellan sötma, beska och malt. Ölen är fyllig och har toner av kavring och rågbröd. Där finns kaffetoner. Detta är ett riktigt bra julöl som är mjuk och len och även denna passar bra till julmaten. Fina karamellmaltiga toner med bra beska och viss sötma!

1 kommentar:

  1. Wisby Julbrygd var även favorit när UNT:s testpanel bedömde ett antal julöl häromveckan, medan Jämtlands julöl halkade ned några pinnhål och bedömdes som en svagare kandidat än tidigare år då den rankats väldigt högt av flera liknande smakpaneler, kanske även av oss. Årets brygd ansågs besk i överkant. Jag, som visserligen inte minns vilken öl som var vilken i provningen, tvivlar på att vi upplevde den som annat än ganska mjuk och välbalanserad, om än inte intressantare än de andra i provningen. Eller? Om man vill kan man tänka sig att konkurrensen från andra bryggerier (makro/mikro) med nya spännande sorter gjort Jämtlands julöl till en i mängden. Det andra alternativet är att en och samma öl från ett bryggeri verkligen varierar år från år, tillräckligt för att påverka bedömningen. Gotlands bryggeri lyckades i alla fall i år.

    SvaraRadera