torsdag 20 januari 2011

Dugges Rudolf Ren Ale 7%

Detta inlägg blir det sista inlägget som jag klassar som 2010 års julöl, ja ok någon eftersläntrare kanske dyker upp. Det har varit ett intressant släpp med många trevliga öl, ett par bottennapp och relativt många nyheter. Det är också roligt att det finns en sådan stor bredd i utbudet med allt från blommig engelsk ale, via högbeska ljusare ale, alkoholstarka kryddiga belgiskinspirerade öl och svenska klassiska söta julöl. Den som tror att julöl bara är söta mörka öl tror helt fel. Jag förutspår också att nästa års julölssläpp kommer att vara större än årets. Öltrenden fortsätter att växa och vi får fler aktörer på marknaden och fler bryggerier vill göra mindre nischprodukter (om man nu kan kalla julöl för nischprodukt).

Jag ser fram emot kommande ölsläpp under våren, påskölen, som ju i högsta grad liknar julölen, men även de lite ljusare vårölen lockar nu efter vinterns maltchock.

Nu till ölet. Rudolf ren ale är mörkbrunt med ett tjockt beiget skum. Doftar kryddig humle och grankvist. Lätt rökig doft och inslag av vörtbröd. I smak är den lite söt med en käckig knäckebröds och rågbrödsinspirerad malt med mycket rostade toner. Känslan är otroligt mjuk. Inslag av charkuterier.

Detta är ett otroligt bra öl som så ofta från Dugges. Denna Ale är mjuk och rågig, den påminner lite om Ayinger som ju är en lager. Rudolf ren är nog en av julens bästa ale vill jag påstå. Perfekt som smuttaröl framför brasan. Riktigt bra!

1 kommentar:

  1. Det låter gott! En mjuk öl med massor av smak som lämnar plats åt att få njuta av brödigheten.

    SvaraRadera