söndag 26 juli 2009

Kulmbacher Eisbock 9.2%

Ölet har ett kraftigt skum som ligger länge. Ölet är mörkt, mörkt, brunrött till färgen. Doften är dovt maltig, lätt vinös, med tydliga inslag av kavring, rågbröd och lakridstoner. Doften är kraftig och robust och där finns även en viss sötma. Smaken är kraftigt maltig. Det är nästan som nedsmulat rågbröd men den är väldigt rund och mjuk i smaken. Viss sötma och lakridstoner i smak. Den höga alkoholhalten är förvånansvärt frånvarande i smaken men den gör sig påmind i eftersmaken där den bränner till som en värmande våg i gom och svalg. I eftersmaken dominerar malten som dröjer sig kvar bra länge. Medan malten tonar ut gör sig alkoholstyrkan till känna.

Detta var en riktigt trevlig överaskning med mycket maltsmak. Lite av en maltbomb helt enkelt. Jag blir lika förvånad varje gång det händer att man smakar av en riktigt alkoholstark öl och det inte är kännbart i smaken. Detta är ett öl som bör avjnutas långsamt och i gott sällskap, gärna under en kall vintermånad, varför inte till en ostbricka?

4 kommentarer:

  1. Wow! En sån där öl vill jag dricka: en riktig maltbomb från Tyskland. Finns den där på vanliga systemet, i annat fall får du köpa ut en åt mig. Känns som det har varit dåligt med tyska maltbomber på systembolaget, med undantag för Einbecker mai-ur-bock som väl kan räknas som en mildare sådan.

    SvaraRadera
  2. Tyvärr fanns inte ölen i Uppsala och den gick inte heller att beställa eftersom den var slut hos leverantören. Inte lär det väl bli något annat tillfälle heller, eftersom den ingick tillfälligt i utbudet. Det verkar som systembolaget inte erbjuder så många okonventionella tyska öl. Hon i kassan på mitt systembolag menade att det finns relativt lite tyskt öl i sortimentet överhuvudtaget, med tanke på Tysklands storlek som ölnation. Tråkigt, då jag just läst om spännande tyska ölsorter i en bok författad av ölkännaren Jan-Erik Svensson, där han radar upp mängder med exempel på god tysk öl. Vad ingår i sortimentet egentligen?

    SvaraRadera
  3. Jag har hittat en (1) tysk öl som inte är en klassisk pilsner, men heller inte rauchbier eller weissbier. En altbier vid namn "Rehnania Alt" - det är en ale, och det ska bli spännande att få återkomma efter att ha provat den, och ha tagit reda på mer om just den typen av öl.

    SvaraRadera
  4. Nej den verkar inte finnas längre och den fanns bara tillfälligt. Finns tre öl på Systembolaget i sverige (ser man om man använder den utmärkta sökfunktionen på systembolagets hemsida). En i Danderyd och två i Göteborg. Gissningsvis existerar inte de flaskorna heller utan jag gissar att det är lagerdifferenser som uppstått pga svinn.

    Nä det verkar vara tunt med altbier och för den delen tunt med tyska ölsorter, även vanligt lager/pilsner, med tanke på artrikedomen i Tyskland.

    SvaraRadera