onsdag 15 juli 2009

Einbecker Mai-Ur-Bock vs. Arboga Majbock


Vi provade två bocköl: Einbecker-Ur-Bock från öltypens hemland och Arboga Majbock från Sverige. De har samma pris på systembolaget och bara en halv procentenhet skiljer i alkoholstyrka. Kan svenska Arboga mäta sig med tysk bryggartradition?

Båda är rödbruna till färgen och skummar inbjudande vid upphällning. Att öltypen kanske är den maltigaste av alla bekräftas direkt av doften av Einbecker Mai-Ur-Bock, medan humlen är nedtonad. Arboga Majbock doftar också av malt men inte fullt lika mycket. Smaken hos Einbecker är maltig och mycket fyllig, för att vara en ljus lager. Där finns även viss sötma. Ölet är välbalanserat och är så lent att ett glas till lätt skulle kunna rinna ned. Arbogaölet smakar också rikligt av malt men har något lägre sötma. Smaken är robustare, med en viss alkoholkänsla. Arbogan har 7,0 volymprocent medan Einbecker har 6,5 procent. Vi upplevde eftersmaken som lite torrare och beskare hos Arbogan.

Arboga Majbock är faktiskt ett riktigt bocköl med bra maltighet och inte alls något fulöl, vilket många andra svenska lager med högre alkoholstyrka länge varit. Men till Einbecker Mai-Ur-Bocks både större maltighet och lenare smak är det ganska långt kvar. Vi skulle gärna ta en majbock till grillmaten eller till tyngre husmanskost - helst en Einbecker.

1 kommentar:

  1. Fin touch med en "vs." provning! Einbeckern var fin. Har själv ännu inte hunnit till Arbogans Majbock.

    SvaraRadera