fredag 15 maj 2009

Oppigårds Single Hop Ale 4.8%

Detta är ett gyllengult öl med ett vitt, ganska kraftigt, skum. Kolsyran verkar vara relativt hög. Det påminner mer om en lager än om en ale i första anblick. Doften är underbart torr av humle med inslag av citrus, kåda och björk. Härligt frisk i doft. Ölen smakar betydligt mer än vad man förväntar sig av färg och doft. Fin maltkaraktär som är brödig med inslag av torkad halm, och syrliga nyanser. Ölen är torr och frisk och den lägre alkoholhalten är säkerligen även den en bidragande faktor till att ölen känns så fräsch. Humlen balanserar malten väl. De beska harts och kådtonerna är tydligare i smaken än vad de var i doften. Beskan känns rak och "enkel" men det är inte alls till någon nackdel utan snarare tvärtom. Det är ju det som är grejen med denna öl. Eftersmaken är relativt lång. Först en besk attack, därefter en kort känsla av maltsötma och till slut en avklingande beska.

Man skriver på flaskan att det är lite mindre beska i ölen och det är klart att det kanske det är. Men mindre beska än vadå? Mindre än vad Oppigårds hade tänkt sig, mindre än vad man förväntar sig i en ale, ja jag vet rakt inte, men helt klart finns det gott om beska i denna ale. Beskan är däremot mindre komplicerad och rakare eller enklare än vad jag är van vid från många engelska ale.

Single Hop Ale är en jättegod öl som är frisk och fräsch och som säkerligen fungerar bra som lön efter något svettigt mansgöra istället för den där kalla lagern. Ölen passar säkerligen bra till någon fisk eller skaldjurrätt/förrätt istället för det där vita vinet. Den som tror att ales bara är avslagna, burriga drycker som man helst dricker på pub bör få sina föreställningar befläckade genoma att prova denna öl. Rekomenderas!

2 kommentarer:

  1. Det verkar vara en ganska "frisk" öl, för att vara en ale, med tanke på kolsyrehalten i första hand. Vad jag förstår är den lite "kantigare" än många andra ales, särskilt de engelska brukar vara rundare i smaken.

    Recensionen av ölet tyder på kunnandet och formuleringsförmågan hos en kännare; Carl-Jan, håll i hatten!

    SvaraRadera
  2. Up yours Carl-Jan! Visste man inte bättre hade man kanske kunnat ta den för en lager. Ja den är nog lite kantigare än de mer maltiga ales, men den är inte vass på något sätt. Frisk och fräsch är de bästa orden jag har.

    SvaraRadera