onsdag 24 februari 2010

Stout och porterprovning

Ölprovarna hade under helgen som gick en liten provning av stout och porter. Som vanligt genomfördes det som en halvblind provning, dvs vi kände till vilka ölen var men inte i vilken ordning de kom, av fyra öl. Ölen var Sotholmen Extra Stout 7%, Oppigårds Starkporter 5.9%, Anchor Porter 5.6% och Dugges 1/2 Idjit Imperial Porter. Jag sammanfattar nedan ett urval av kommentarer kring utseende, doft, smak, eftersmak och helhetsintryck. Kommentarerna är hämtade från både Markus och Figges protokoll.

Sotholmen Extra Stout 7% är svart i färgen och har djupa dofter av rostad malt med toner av lakrids, kaffe och en förnimmelse av Jenka (Markus). Ingen unkenhet i doften, Smaken är kraftig av rostad malt, rågbröd och lakrids. Kraftig beska Den är smakrik, bränd och har bra beska. Len och mjuk känsla i mun. Eftersmaken först kraftigt malttopp men därefter en lång eftersmak med främst beska men även inslag av rostad malt.

Det bedömdes som bra grejjer! Markus tyckte att det var en kraftfull maltbomb med hög beska. Mjuk, rund med mycket tyngd. Figge sa att ölen hade en djup fyllig smak med kraftig eftersmak och beska, en fin kombination av smakrikedom och mjukhet.

Oppigårds Starkporter 5.9% är svart, har mörka dova dofter mett ett sött inslag. Inslag av saltlakrids och rågbröd. Djup och tung i doft med maltsötma och brända toner. I smak är den rund, lätt bränd med stor maltighet och ingen påtaglig beska. Malten är ganska rak i smak med viss sötma och en lågmäld beska. Tydlig rågbrödssmak och väldigt låg kolsyra. Eftersmaken är lång och maltig med tydlig rökinslag och viss efterbeska men dominerande malt.

Ett bra öl! Mjuk tung med stor maltighet. Rund och rak rostad smak där beskan är tillbakadragen. Behagligt bastant. Efterrättsöl?


Anchor Porter 5.6% är svart och har en doft av lite eska sarpare humletoner ovanpå en maltbas. De lätta dofterna ligger i förgrunden. Smaken ger en relativt hög beska med en medelfyllig kropp. Malten har lite rökta inslag. Humlebeskan är ihärdig och är uppbackad av brända malttoner. Eftersmaken upplevdes i relation till övriga provade öl som något kort och tunn men med viss beska och smak av rökt malt. Helhetsintrycket helt OK men i jämförelse upplevs ölen som något tunn. Stand alone kommer ölen antagligen inte att upplevas som tunn. Annars en trevlig öl med framträdande beska över en bas av rostad malt och med charmig doft. En lättare tung öl helt enkelt.

Dugges 1/2 Idjit, Imperial Porter på 7% är svart i färgen med ett lätt rödaktigt skum. Doften är otroligt fet. Kraftig doft av kavring och bränd maltsötma, kaffe, choklad, lakrids, fudge, charkuterier och mörk sirap. MYCKET kraftfull doft alltså. Smaken är massivt tjockt och kraftfullt. Tydliga smaker av kaffe, choklad och lakrids. Det här handlar om tjock malt och inget annat. Otroligt komplex i smak med viss sälta och rökighet. Eftersmaken ger vissa beska toner efter det tungdova maltmullret. Malten klingar långsamt långsamt av. Fylligheten är nästan lika stor i eftersmak som i smak.

Helhetsintrycket av 1/2 Idjit är att det är otroligt bra, tjockt, aromatiskt, kol, olja, tjära..ja associationerna är många. Full helmaltsbas av bästa rökta sort. Trögflytande och otroligt drygt, en öl som räcker hela kvällen. Ölen är en kavalkad av mörka dofter (obs inte samma sak som onda krafter!) och smaker. En rökt svart bomb i munnen.


Sammanfattat tyckte ölpanelen att 1/2 Idjit var det intressantaste ölet för kvällen och i viss mån vinnare även om alla öl var riktigt bra. Det var ingen öl som gjorde oss besvikna även om Anchor kändes något tunn i jämförelse med de andra ölen, men vi tycker att Anchors Porter är ett bra öl! Det var en intressant provning där variationerna i samma öltyp gjorde provningen intressant. Detta var panelens tredje stout och porterprovning för övrigt.

4 kommentarer:

  1. Idel fina öl i denna provning, med Dugges 1/2 idjit som utropstecken. Normalt anser jag att en öl inte kan vara värd dubbla priset mot andra fulländade ölsorter. Men igår gjorde jag ett undantag och investerade 39 kronor i en 1/2 idjit. Tyvärr är jag något förkyld och förtjänar inte att öppna flaskan idag. Istället fick det bli en svensk klassiker: Carnegie porter. Den ska ha bryggts sen 1800-talet. Beskan är rätt hög och också den här ölen har sin distinkta arom av lätt rökighet, mörkt bröd och kaffetoner. Hur kan någon helg passera utan att man druckit minst en mörk öl?

    SvaraRadera
  2. Öppnat din halva idjit ännu? Chockade du någon med den?

    SvaraRadera
  3. MMm... Farsan fick också prova. Han var först impad av doften och smakens styrka. Men sen vek han ner sig och tyckte väl att den var onödigt tung. Han tyckte Brother Thelonius var mer lättdrucken, trots att den är på 9% och också är en smakbomb av det belgiska slaget. Men i mörkhet blir den spöad av idioten från Sverige. Ska prova på Alexandru nästa gång - ska bara kolla med banken först.

    SvaraRadera
  4. Har nu provat den (sista på hyllan) på Alexandru; han vart impad, helt klart! Så tjock i doften, tung och rökig och fylld med choklad,charkprodukter... Då får det väl kosta skjortan också. Var det svavas sista?

    SvaraRadera