fredag 14 augusti 2009

Shipyard Brewers Choice Brown Ale 5.4%

Detta är en tillfällig sommarnyhet som producenten Shipyard Brewing Company har märkt som en limited edition. Ölen är mörkbrun/röd i färgen med ett beiget skum som lägger sig relativt snabbt. Doften är lite söt maltig med karamell, rågbröd och antydan till lakrids. Smaken är härligt mustig, utan att vara för kraftfull. Malten dominerar givetvis i smak, som ju färgen gärna antyder, och mörka smaker av rågbröd, apelsinskal, sockerkaka och choklad finns där. Eftersmaken dröjer sig kvar med i huvudsak avklingande maltsmaker men ett beskt avslut kommer efter detta.

Detta är ett jättebra öl! En maltig, mustig öl som samtidigt inte är burrig och kraftig i smaken. Jag vill, vilket kan te sig paradoxalt, beskriva ölen som mustigt lätt i smaken. Ölen rekomenderas för alla, även för sig som normalt inte dricker mörka kraftiga öl. Detta är en bra instegsmodell som inte alls gör maltälskaren besviken. Fungerar nog bra till lite rustik mat, som höstgrytor och liknande, eller för en stunds alena avnjutning.

2 kommentarer:

  1. Jaha, här har de tagit in nåt intressant mörkt igen. Vilka öl är kända för att ha mustig smak utan överväldigande tyngd? Kanske den mörka Primator och Staropramen dark. Då är det här en ale med samma lyckade kombination av smak och "lätthet".

    SvaraRadera
  2. Håller med. Kom precis tillbaka från en kortare tur till Prag. Drack faktiskt mer av de mörkare varianterna (som inte är så vanliga här hemma). Lättdruckna Och smakrika. Passar otroligt bra till "stabbig" mat och man kan med lätthet och fördel sköja ner maten ordetligt med ett par "bonusglas".
    /FreD

    SvaraRadera