söndag 17 juli 2011

IPA is dead. Nelson Sauvin, Citra, Bramling X, Sorachi Ace 7.5%


Detta är ett specialpaket från BrewDog för , förmodar jag, ölintresserade/ölnördar bestående av ett fyrpack singelhop IPA. Det är också det första multipack med olika sorters öl på systembolaget. IPA is dead är just nu ett lika sant påstående som att punken dog i början av åttitalet. Hur som helst vill jag gärna hålla med om att IPA snart är död (eller borde dö!), kanske är detta BrewDog's sätt att markera en ny inriktning på smakerna genom att ösa ut ett sista dödsryck av IPA. De senaste åren, med kulmination under denna vår har vi sett ett överflöd av amerikansk västkustinspirerad IPA på Systembolaget. Snart kommer en motvåg, vi vet hur överbesk öl smakar nu.

Fyrpacket består av fyra IPA som är bryggda med fyra olika slags humle. Maltbasen är identisk i de fyra ölen och man använder alltså endast en slags humle i varje sort (singelhop). Det är således bara humlesorten som skiljer de fyra olika ölen åt. Humlesorterna kommer från olika världsdelar, Nelson Sauvin från Nya Zeeland, Citra från USA, Bramling X från Storbrittanien och Sorachu Ace från Japan. Humlesorterna är inte heller några gamla klassiska sorter, Citra togs t.ex. fram så sent som 2008.

Att ölen endast bryggs med en sorts humle har vi redan sett exempel på från svenska småbryggerier. Det är ett utmärkt sätt att visa på hur mycket humlen påverkar smaken och att lära känna råvarorna och vad det ger upphov till. Samtidigt måste man komma ihåg att ölbryggning är en process med väldigt många parametrar som påverkar slutsmaken. Dessa fyra öl hade kunnat smaka på ett helt annat sätt om parametrar som vattenkvalitet, maltsammansättning, humlegivor, temperaturer, raster, koldioxidhalt, utjäsningsgrad, lagringstid, etc, etc, hade sett annorlunda ut. Hur som helst ges vi ändå en känsla för hur just den valda humlesorten kan påverka smaken. Dessa öl skall nog inte jämföras med vanlig öl vad gäller dess drickbarhet. De är inte gjorda för att smaka så bra det går. Det är inte syftet med produkten.

Samtliga öl är grumligt orangegula med vitt kraftigt skum. Anteckningarna nedan återspeglar i princip endast humlen.

Nelson Sauvin
Humle i soft, mycket granskott och blommiga fruktiga toner. I smak hög beska och blommiga fruktiga toner, inslag av apelsinskal. Lång efterbeska

Citra
Kraftig doft av citrus, grape och citron, samt nektarin/persika. I smak finns kraftig citrus med gröna örtiga toner. Trevlig hög beska. Får in väldigt mycket och tydlig persika i doft.

Bramling X
Doft av bär, körsbär, hallon, burrigt järn, gränsar till lätt illaluktande. Smakar brödigt och lite sötsyrligt torrt. Märklig lite syrlig beska och smak. Knappt något barr, kåd och hartsinslag som brukar vara framträdande i IPA. Intressant men lite konstig!

Sorachi Ace
Tydlig doft av dill och ekfatslagring (den är alltså inte lagrad på ekfat!) med florala toner. Blommiga inslag i smak med ekfat och dill, eller tom kräftspad. Annorlunda men intressant!

2 kommentarer:

  1. Jag och Joe prövade igenom kvartetten för ett tag sedan. Vi prövade även Brooklyn Sorachi Ace direkt före Ipa`s dead Sorachi Ace. Sorachi Ace är en konstig humlesort.

    SvaraRadera
  2. Ja Sorachi Ace är väldigt märklig. Jag får ihop det till dillsmak men det kan nog finnas annat med. Hur som helst så är det en bra idé att göra sådana här specialpack där man har försökt variera en variabel.

    SvaraRadera