lördag 5 september 2009

Spaten Oktoberfestbier 5.9%

Första oktoberfestölen för provsmakning som bryggs av klassiskabryggeriet Spaten beläget i oktoberfestens huvudstad München. Vad jag har uppfattat så är det bara bryggerier i München som får brygga Oktoberfestöl.

Färgen är ljust gyllengul och skummet är tjockt och långvarigt. Doften är brödig med lätta smörkolatoner och en frisk blommighet. I smaken är ölen brödig med god kraftig beska. Malten är kraftig och levererar goda smaker av bröd och säd. Ölen är därmed hyffsat balanserad men med lite övervikt på beska. Ingen sötma finns där alls. Smaken är kraftigare än vad färgen antyder. Ölen känns torr och levererar mycket smak. Eftersmaken är lång och besk och när den slutligen har klingat av lämnar den en torr känsla i munnen.

Detta är ett bra öl som känns urtyskt men som kanske är beskare än den stiltypiska oktoberfestölen. Spaten brygger ju sin vanliga öl, den som återfinns på systemet, med hög humlebeska så det är väl lite av bryggeriets kännetecken. Trots den höga beskan så är ölen balanserad eftersom den möts av duktigt med maltsmak. Detta är ett kraftfullt och torrt öl som passar utmärkt till bratwursten. Jag tar gärna en till!

1 kommentar:

  1. Ja, den här brukar vara en av mina tyska favoritpilsner, både i oktober och den vanliga man kan dricka året om. Det ska ju gärna vara litge beska i en lager.

    SvaraRadera